Expressen: Kosovo je jedna veľká čierna diera

21.02.2012 Celý región

Štokholm 21. februára (TASR) - Korupcia, bezvládie, kriminalita, pašovanie zbraní i drog a obchodovanie s ľuďmi prekvitajú v Kosove, napísal vo svojom článku švédsky denník Expressen.

Nezamestnanosť predstavuje zhruba 45 percent, hrubý národný dôchodok v Kosove je ako v Severnej Kórei. Takto bude vyzerať Grécko, keď zlyhajú ekonomické a politické reformy, píše Expressen.

Kosovo so svojimi dvoma miliónmi obyvateľov je podľa neho \"jedna veľká čierna diera\". Do Kosova \"Západ od roku 1999 veľkodušne \'vpumpoval\' päť miliárd eur; závislosť od pomoci zvonku sa teda stala súčasťou každodenného života. Miera nezamestnanosti je 45 percent, teda dvakrát vyššia než v Grécku,\" citoval srbský spravodajský server RTS z textu denníka, uverejneného v pondelok v súvislosti s nedávnym štvrtým výročím jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova.

Viac ako polovica, presnejšie 107 členských krajín OSN, je toho názoru, že vyhlásenie nezávislosti Kosova je v rozpore s medzinárodným právom. Niekoľko štátov, ktoré Kosovo uznalo, tento krok oľutovalo, napísal denník.

Problémy Kosova sa však týmto nekončia - na verejnosť totiž prenikol dokument, v ktorom NATO opisuje úradujúceho premiéra Hashima Thaciho ako jedného z lídrov organizovaného zločinu. Jeho blízky spolupracovník Djavit Haliti je obvinený z väzieb na mafiu, pripomenul Expressen.

\"V Kosove nikto nevie, čo robí... EÚ, OSN, vláda, americké veľvyslanectvo alebo mafia... Všetky rozhodnutia klanovo rozdeleného parlamentu alebo nefunkčnej vlády môže zrušiť predstaviteľ medzinárodného spoločenstva,\" citoval RTS.
 

Vyberte región